ДО УВАГИ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ- З 2017 РОКУ ОБОВ'ЯЗКОВЕ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР!

Опубликовано: 19 Сентябрь 2017

Україна поступово рухається за європейським вектором розвитку. Важливим етапом у цьому напрямку є обов’язкове впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх підприємствах, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Це передбачає виведення вітчизняної харчової промисловості на цілком інший якісний рівень, відповідно до якого вже давно працюють економічно розвинені країни.

Сьогодні,20 вересня ,виповнюється рівно рік,як набрала чинності нова редакція Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі - Закон ).

Зокрема, згідно з вимогами статей 40-51 Закону, оператори ринку зобов’язані дотримуватися гігієнічних вимог:

• до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів;
  • до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти;
  • до рухомих та /або тимчасових потужностей;
  • до транспортних засобів;
  • до обладнання та інвентарю;
  • до постачання води;
  • до персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами;
  • до харчових продуктів;
  • до пакування харчових продуктів тощо.

Тож, оператори ринку харчових продуктів (підприємства, установи, організації, фізичні особи-підприємці) повинні негайно розробити та впровадити процедури для забезпечення простежуваності продукції, процедури відкликання та вилучення з обігу продуктів, які можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини.

Нагадуємо ! Штрафи та санкції

Функції контролю за дотриманням вимог Закону виконує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Недотримання вимог законодавства щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів тягне за собою адміністративну відповідальність (пункт 1 частина 1 статті 64 Закону).

Зокрема, передбачено штрафні санкції:

• для юридичних осіб у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат;
    • для фізичних осіб-підприємців - від двох до п’яти мінімальних заробітних плат.

Крім того, порушникам Закону загрожує тимчасове призупинення виробництва чи обігу харчових продуктів, які є небезпечними для здоров’я та життя людей.

З огляду на те, що впровадження систем управління потребує часу та матеріальних ресурсів, було встановлено перехідні періоди залежно від того, належить суб’єкт господарювання до малого підприємництва, зокрема до суб’єктів мікропідприємництва, середнього або великого підприємництва.

Для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) перехідний період закінчується вже 20.09.2017 року.

Отже, аби уникнути зайвих проблем, необхідно терміново активізувати роботу з розробки та впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів НАССР вже сьогодні.

Підприємства, що здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження - до 20 вересня 2018 року, малі підприємства - до 20 вересня 2019 року.

Наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР - це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

До того ж, правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу. Таким чином, вдається уникнути втрат, пов’язаних із відкликанням продукції, штрафними санкціями і судовими позовами.

До речі, наявність впровадженої системи управління безпечністю харчових продуктів – це обов’язкова умова участі в тендерних закупівлях, що проводяться Міністерством оборони України та Міністерством освіти і науки України.

Державне підприємство «Одесастандартметрологія» є органом із сертифікації систем управління, який призначено на проведення робіт із сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів НАССР (на відповідність ДСТУ ISO 22000:2007).

Наші переваги:

• кваліфікований персонал (сертифіковані аудитори, які постійно проходять відповідні навчання);
      • багаторічний практичний досвід роботи з підприємствами різних галузей економіки;
      • індивідуальний підхід до кожного клієнта.

За детальнішою інформацією з питань сертифікації систем управління звертайтеся у ДП «Одесастандартметрологія»: м.Одеса, вул. Чорноморська,10 Відділ підтвердження відповідності систем менеджменту якості тел. (048) 726 79 78