Діє новий техрегламент для ліфтів та їх компонентів безпеки

Опубликовано: 09 Январь 2018

Кабмін привів у відповідність до європейського законодавства Технічний регламент ліфтів та компонентів безпеки для ліфтів.Тепер він відповідає положенню Директиви ЄС від 26 лютого 2014 року № 2014/33/ЄС.

Так, при монтажі ліфта вживатимуться усі необхідні заходи, щоб в шахтах ліфтів не розміщували трубопроводи та сторонню електропроводку або арматуру. Встановлено, що орган державного ринкового нагляду усуває невідповідність вимогам, зокрема, у випадку якщо:

• не нанесено знак відповідності технічним регламентам;
  • ідентифікаційний номер призначеного органу, залученого на етапі контролю за виробництвом, нанесено з порушенням вимог, або не нанесено;
  • не складено декларацію про відповідність або вона не відповідає встановленим вимогам;
  • органу держнагляду обмежено доступ до технічної документації, або вона надана не в повному обсязі або відсутня.

Монтажник і виробник повинні зберігати технічну документацію, декларацію про відповідність та у разі потреби документи про схвалення системи управління якістю протягом 10 років після введення в обіг ліфта та його компонентів безпеки (раніше зберігалася тільки декларація про відповідність або її копія).

Також Технічним регламентом визначено права і обов'язки виробників, розповсюджувачів, продавців та імпортерів ліфтів і їх компонентів.

Зокрема, встановлено, що імпортер або розповсюджувач, який вводить в обіг компонент безпеки для ліфтів під своїм найменуванням або модифікує вже введений в обіг компонент, повинен виконувати обов'язки виробника (підготувати необхідну технічну документацію, провести процедуру оцінки відповідності тощо).

Відповідний Технічний регламент затверджено постановою Кабміну від 21 червня 2017 року № 438, яка набрала чинності  5 січня.