Нова версія стандарту ISO 31000 на управління ризиками

Опубликовано: 22 Февраль 2018

Для управління організацією на всіх рівнях фундаментальне значення має ризик-менеджмент. Але практики управління ризиками, що використовувалися до недавнього часу, вже не є актуальними для вирішення сьогоднішніх завдань і протидії сучасним загрозам. Тому вони повинні постояно розвиватися. З цією метою Міжнародна організація з стандартизації (ISO) переглянула стандарт ISO 31000 "Управління ризиками. Керівні принципи" і опублікувала останню його версію - ISO 31000:2018.

Оновлений документ пропонує ще більш чітке керівництво, яке допоможе організаціям використовувати принципи управління ризиками для поліпшення планування і прийняття більш ефективних рішень.

У новій версії стандарту:

• переглянуті принципи управління ризиками, які є ключовими критеріями успіху в області ризик-менеджменту;
  • автори зосередилися на використанні лідерських якостей керівників вищої ланки, які повинні забезпечувати інтеграцію управління ризиками в усі організаційні заходи;
  • більше уваги було приділено ітеративному характеру управління ризиками, спираючись на новий досвід, знання і результати аналізу, що використовувалися для перегляду елементів процесу ризик-менеджменту, дій і контролю на кожному етапі процесу;
  • було проведено впорядкування контенту з більшою орієнтацією на підтримку моделі відкритих систем, які регулярно обмінюються зворотними зв'язками із зовнішнім середовищем для задоволення безлічі потреб і формування кореляцій.

Крім того, метою перегляду стандарту було зробити його більш доступним для розуміння усіма зацікавленими сторонами.