Правила безпеки харчових продуктів : що чекає підприємців Одеської області

Опубликовано: 02 Май 2018

Раптові перевірки, штраф за неякісну продукцію до 30 тисяч гривень і система заохочення для сумлінних підприємців

З наступного місяця виробників харчової продукції контролюватимуть по-новому. 4 квітня набирає чинності Закон України «Про держконтроль за дотриманням законодавства про харчові продукти». Тепер перевірки стануть ефективніше і суворіше. Так, штраф за реалізацію харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, складе 8 мінімальних зарплат для юридичних осіб і 5 мінімальних зарплат - для фізосіб-підприємців. Зараз мінімальна зарплата в Україні - 3723 гривень.

Фахівці відзначають, що до нововведень не всі будуть готові через дефіцит інформації. Деякі бачать в такій ситуації і позитивні моменти. Наприклад, стимул до підвищення репутації та конкурентоспроможності. У цьому допоможуть сертифікати європейського зразка. За інформацією Управління аграрної політики Одеської ОДА всього 49 харчових підприємств з зареєстрованих 112 вже пройшли сертифікацію за системою безпеки харчової продукції «ХАССП».

Представники управління відзначають: цей показник може бути і вище. Відзначимо, згідно з даними обласного Управління аграрної політики, сьогодні в Одеському регіоні діє 112 харчових підприємств, близько 1 тисячі сільгосппідприємств і майже 5 тисяч фермерських господарств.

Напишіть нам