Україна приєдналася до Метричної конвенції

Опубликовано: 29 Август 2018

Як повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі 7 серпня 2018 Україна набула повноправного членства у Метричній конвенції. До цього протягом 16 років Україна перебувала в статусі асоційованого члена.

«Повноправне членство в Метричній конвенції забезпечить визнання метрологічної системи України, яка відповідає європейським вимогам та дасть можливість проводити звірення національних еталонів України з національними еталонами 59 країн-членів Метричної конвенції, що є обов'язковою умовою для міжнародного визнання результатів вимірювань і випробувань української продукції для її просування на міжнародний ринок», - йдеться в повідомленні.

Метрична конвенція являє собою міжнародну угоду (договір), який служить для забезпечення єдності метрологічних стандартів в різних країнах. Договір був підписаний в 1875 р. в Парижі сімнадцятьма країнами. У 1921 р. в договір були внесені невеликі зміни. Членами конвенції є всі промислово розвинені країни. В даний час, у якості повноправних її членів, до конвенції приєдналися 60 держав, включаючи Україну. 42 держави і організації зареєстровані на правах асоційованих членів.

Метрична конвенція спрямована на розробку і підтримку міжнародних еталонів одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI), відкрита для всіх країн, що мають дипломатичні відносини з Францією (країною-хранителем угоди).

Відповідно до Метричної конвенції засновані Міжнародне бюро мір і ваг і Міжнародний комітет мір і ваг. Конвенція визначає порядок і особливості створення, функціонування цих організацій, так як саме вони покликані вирішувати питання стандартизації в галузі метрології. Регулярно скликаються Генеральні конференції з мір та ваг.

Членство України в Метричної конвенції - це безумовно крок вперед у розвитку і просуванню реформ в країні, тому що сприятиме укладанню Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (Угода АСАА) з Європейським Союзом.