Новий стандарт ISO щодо нафтопродуктів

Опубликовано: 13 Сентябрь 2018

Опубліковано новий міжнародний cтандарт ISO 4264: 2018 «Нафтопродукти. Розрахунок цетанового індексу середньодистилятних палив за допомогою рівняння з чотирма змінними».

Стандарт встановлює методику розрахунку цетанового індексу середньодистилятних палив з нафтових джерел. Розрахункове значення називається «цетановим індексом за рівнянням з чотирма змінними».

Цей документ можна застосувати до палив, що містять ненафтові похідні з смоляного піску і горючих сланців. Він не застосовується до чистих вуглеводнів або до дистиляційних палив, отриманих з вугілля. Розрахунок цетанових індексів не враховує ефекти від добавок, що використовуються для підвищення цетанового числа.

Цей документ був спочатку розроблений з використанням матриці палив, деякі з яких містять ненафтові похідні з бітумінозних пісків і горючих сланців.

Цетановий індекс не є альтернативним способом вираження цетанового числа; він являє собою додатковий інструмент, який використовують з урахуванням його обмежень.

Цетановий індекс використовується для оцінки цетанового числа дизельного палива, коли тестовий двигун недоступний для безпосереднього визначення цієї властивості або коли є недостатній зразок для оцінки двигуна.