Оновлено настанову ISO щодо планування якості

Опубликовано: 18 Сентябрь 2018

Виробництво продукції, надання послуг, реалізація проектів – всі ці процеси охоплюють низку взаємопов’язаних або взаємодоповнюючих заходів, належне виконання яких призведе до досягнення якісних результатів. При цьому велике значення має наявність плану дій щодо реалізації поставлених завдань.

План дій щодо забезпечення високої якості охоплює опис дій, обов’язків і пов’язаних з ними ресурсів, які необхідні для досягнення бажаних результатів. Нещодавно Міжнародна організація з стандартизації (ISO) оновила настанову щодо розроблення такого документу - ISO 10005:2018 «Управління якістю. Настанови щодо планування якості», яка стала потужним інструментом для доповнення будь-якої системи управління якістю.

Документ містить керівні принципи для розроблення та застосування планів дій щодо забезпечення належної якості.

Стандарт було оновлено з метою відображення сучасних практик ведення бізнесу, удосконалення термінологій і концепцій, як описано у версії ISO 9001, наприклад, пов’язаних із задоволенням потреб і очікувань відповідних сторін та управлінням організаційними знаннями. Крім того, він містить рекомендації, як використовувати ризик-орієнтоване мислення з метою визначення процесів і методів, які буде впроваджено.